Aan de rand van het landgoed Frieswijk aan de Waterdijk is in 2010 een kleine boerderij gesloopt uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Uit de omgeving was bekend dat deze boerderij nog vele oorspronkelijke details bevatte. 

Reden van de Werkgroep Bouwhistorie Deventer om voor de sloop, daarop haar taskforce op af te sturen om deze details vast te leggen.

De boerderij heeft in de deel nog goed zichtbaar een gebintconstructie. Daarbij werden de uiteinden van de zolderbalken iets verlaagd tussen de staanders aangebracht. Hun uiteinden staken door de stijlen en werden met houten wiggen verankerd.

Bedsteden werden tot aanvang 20e eeuw veel gebruikt, vooral op het platteland in boerderijen. Ook deze boerderij heeft nog de originele bedsteden waar goed te zien is hoe deze gebruikt werden.

De bewering van omwonenden dat de oorspronkelijke boerderij nog in zijn oorspronkelijke staat verkeerde na 80 jaren van bewoning is juist. Zelf zien hoe er in die jaren geboerd en gewoond werd, download het onderzoeksverslag van Waterdijk 10 te Schalkhaar.

Het verslag

Download hier het verslag