Selecteer een pagina

Nieuwe markt 40

Nieuwe Markt 40 Hotel Vischpoorte, Deventer

In 2015 vierde Hotel Vischpoorte aan de Nieuwe Markt 40 haar 10 jarige bestaan. Door de jaren heen, zijn de gebruikers erg nieuwsgierig geworden naar de geschiedenis van het pand en de omgeving. Daarom hebben zij contact gezocht met de “Werkgroep Bouwhistorie Deventer” en die zijn op onderzoek gegaan.

Daaruit is gebleken dat het pand al vanaf 1445 wordt bewoond, het waren vroeger twee huizen, die later samen zijn gevoegd. Er hebben zich in die tijd vele ambachten in gevestigd, waaronder een vleeschhouwerij, edelsmid, bakker en een koopman in suikerwerken. In de jaren ’90 was het een studentenhuis. Alle bewoners vanaf 1445 zijn in kaart gebracht. In de Tweede Wereldoorlog is het pand gebombardeerd en in de jaren daarna is het vooral een bouwval geweest.

Lees meer...

De kelder en de zolder zijn altijd het meest authentiek. Onder het hotel bevindt zich een kelder, met daarin een beerput. De kelder bestaat uit vierkante kolommen en het plafond bestaat uit een kruisbandgewerf. De keldervloer bestaat uit estrikken. De zolder is verbouwd tot een hotelappartement.

Rond 1230 werd een bakstenen muur op de wal rond Deventer gebouwd, tussen 1300-1340 werd de tweede stadsmuur met waltorens aangelegd en daarin bevond zich ook de Binnen-Vispoort. In 1799 heeft de poort gediend als militaire gevangenis. Aan de poort hing een walviswervel, ook was in de poort een gevelsteen verwerkt met een vers van 12 regels, met daarboven het stadswapen van Deventer.

Rapport

Nieuwe Markt 40 cover rapport

Locatie pand

Polstraat

Dit is het eerste project